1 Alkuvalmistelut

Kun aloitat DomaCaren eReseptisovelluksen käytön tulee sinun ottaa THL:n Kanta-palvelut käyttöön, ilmoittaa lisättävistä käyttäjistä ja asentaa koneellesi mPollux-kortinlukijaohjelmisto sekä DomaCare eResepti -sovellus.

Huom. DomaCare eResepti ei toimi Internet Explorerilla. Suosittelemme Google Chrome tai Firefox selaimia.

1.1 Ohjeet

Ohjeet THL:n Kanta-palveluiden käyttöönottoon »

Ohjeet uuden käyttäjän lisäämiseen »

Ohjeet ohjelmiston käyttöönottoon »

1.2 DomaCare eResepti -sovelluksen asennus

Asenna DomaCare eResepti -sovellus tietokoneellesi IT-osastoltasi tai DomaCare-tuesta saamastasi asennustiedostosta.

2 Kirjautuminen

DomaCare eResepti aukeaa automaattisesti tietokoneesi oletusselaimeen, kun klikkaat työpöydälläsi olevaa DomaCare eResepti -ikonia tai etsimällä sovelluksen käynnistysvalikosta. Suosittelemme Google Chromen asettamista oletusselaimeksi.

a) DomaCare eResepti -ikoni

b) DomaCare eResepti -käynnistävalikossa

2.1 Yhteyden muodostaminen

Näyttösi oikeaan alalaitaan tulee pieni ikkuna joka kertoo kirjautumisesi tilan. Voit sulkea DomaSignerin klikkaamalla kyseisen ikkunan laidassa olevaa rastia.

a) Ei yhteyttä: Kun yhteyttä ei ole ponnahdusikkuna näyttää punaista väriä.

b) Yhteys / ei kirjauduttu: Kun DomaSigner on muodostanut yhteyden DomaCaren palvelimiin, mutta et ole vielä kirjautunut toimikortillasi sisään niin ponnahdusikkunan värit ovat oranssit.

c) Yhteys / kirjauduttu: Kun yhteys DomaCare eReseptiin on muodostettu ja olet kirjautunut toimikortillasi onnistuneesti sisään niin ponnahdusikkuna muuttuu vihreäksi.

2.2 Toimikortilla kirjautuminen

Mikäli toimikorttisi ei ole asetettuna kortinlukijaan niin näet seuraavan viestin selaimessasi. Aseta tällöin kortti lukijaan jatkaaksesi kirjautumista.

HUOM. DomaCare eResepti kirjaa käyttäjän ulos sovelluksesta mikäli käyttäjä on ollut liian kauan tekemättä mitään. Tällöin näet alla olevan ilmoituksen. Käynnistä sovellus klikkaamalla DomaSigner-ikonia työpöydälläsi ja kirjaudu sisälle uudestaan.

Kun toimikorttisi on lukijassa niin mPollux-kortinlukijaohjelmisto kysyy sinulta toimikorttisi perustunnusluvun (Pin1).

2.3 Onnistunut kirjautuminen

Kirjautumisen onnistuttua näet selaimessa ensiksi omat tietosi.

Paina Siirry eReseptiin -nappia. Tämän jälkeen aukeaa eReseptin etusivu.

3 Etusivu

Kirjautumisen jälkeen aukeaa DomaCare eReseptin etusivu, jossa voit näe heti hyväksymättömät ja uusittavat reseptit sekä viimeaikaiset tapahtumat. Sivun ylälaidan painikkeiden avulla lisäät asiakkaalle uuden reseptit tai tarkastelet ja uusit tietyn asiakkaan reseptejä.

3.1 Hyväksymättömät reseptit

Voit kirjoittaa halutessasi reseptejä valmiiksi ja tallentaa ne lähettämättä niitä eteenpäin. Tällöin reseptit näkyvät etusivulla ylimpänä. Voit halutessasi allekirjoittaa yhden tai useamman reseptin yhtä aikaa ja lähettää ne reseptikeskukseen asiakkaan noudettavaksi apteekista.

a) Painettuasi Allekirjoita reseptejä -nappia näet ensimmäiseksi kaikkien valitsemiesi reseptien tiedot.

b) Allekirjoita ja lähetä reseptit eteenpäin painamalla Allekirjoita-painiketta. Tämän jälkeen sinun tulee allekirjoittaa kaikki valitsemasi reseptit erikseen allekirjoitustunnusluvullasi (Pin2).

b) Lopuksi näet yhteenvedon ja voit tulostaa tarvittaessa potilasohjeet laajentamalla haluamasi reseptin sinisestä plus-painikkeesta ja painamalla vihreää Lataa-painiketta.

3.2 Uusimispyynnöt

Sairaanhoitajat voivat tehdä resepteistä uusimispyyntöjä, jotka näkyvät tässä kohdassa listattuna. Voit uusia kerralla yhden tai useamman reseptin.

HUOM. Ominaisuus tulossa!

3.3 Viimeaikaiset tapahtumat

Viimeaikaisista tapahtumista näet mitä reseptejä olet kirjoittanut viimeaikoina asiakkaillesi.

4 Reseptin kirjoittaminen

Voit kirjoittaa uuden reseptin painamalla Lisää resepti -painiketta etusivun ylälaidasta tai haettuasi tietyn asiakkaan reseptit Asiakkaiden reseptit -osiosta.

4.1 Asiakkaan valinta

Valitse listasta ensin haluamasi yksikkö ja tämän jälkeen asiakas jolle reseptin haluat kirjoittaa.

a) Luo resepti pohjalla

Jos olet tallentanut valmiita reseptipohjia voit käyttää niitä painamalla Luo resepti pohjalla -painiketta. Tällöin pääset valitsemaan käytettävän pohjan.

b) Luo resepti ilman pohjaa

Mikäli haluat luoda kokonaan uuden reseptin niin paina Luo resepti ilman pohjaa -painiketta.

4.2 Uusi resepti

Reseptin luominen aukeaa uuteen ikkunaan, jossa tiedot on lajiteltu kolmen sinisen otsikon alle. Asiakkaan tiedot ovat lukittuja, mutta muuten voit muokata mitä tahansa muita tietoja. Lääketiedot-osio sisältää kaikki oleellisimmat tiedot reseptistä. Muut tiedot -osiossa on resepteihin liittyviä harvemmin täytettäviä tietoja. Osioita voi laajentaa ja supistaa oikeassa laidassa olevilla plus- ja miinus-painikkeilla.

HUOM. Käyttöliittymä näyttää punaisella pakolliset kentät niin kauan kuin niitä ei ole täytetty.

a) Asiakkaan tiedot ja Lääketiedot

b) Muut tiedot

4.2.1 Lääkkeen tyyppi

Valitsemalla Lääkkeen tyyppi -vetovalikosta eri vaihtoehdon tulee vaihtoehdon perusteella näkyviin aina vain kunkin kannalta tarpeelliset tiedot.

a) Kauppanimi

b) Lääketietokannan ulkopuolinen valmiste

c) Lääkeaine

d) Seos

HUOM. Seos reseptejä kirjoittaessa lääkeaineen voi vaihtaa kentän oikealla olevasta nuolinapista lääketietokannan ulkopuoliseksi valmisteeksi.

4.2.2 Huumelääke

Mikäli olet kirjoittamassa asiakkaalle huumelääkettä niin aukeaa Muut tiedot -osio automaattisesti.

HUOM. Pakolliset kentät näkyvät punaisella.

4.2.3 Tallenna

Voit halutessasi tallentaa reseptin ilman sen lähettämistä reseptikeskukseen. Tallennetut reseptit näkyvät etusivulla, josta ne voi käydä myöhemmin allekirjoittamassa ja lähettämässä eteenpäin.

4.2.4 Lähetä

Mikäli haluat lähettää reseptin reseptipalveluun ja asiakkaan noudettavaksi apteekista niin paina Lähetä-painiketta. Ohjelma pyytää tämän jälkeen sinua allekirjoittamaan reseptin toimikorttisi allekirjoitustunnusluvulla (Pin2).

Kun allekirjoitus on tehty onnistuneesti näe seuraavanlaisen ikkunan.

Mikäli haluat tarkastella lääkkeen tietoja ja ladata potilasohjeen PDF-tiedostona tai tulostaa sen paperisena niin paina sinisen rivin lopussa olevaa plus-painiketta. Muussa tapauksessa voit sulkea ikkunan painamalla Sulje- tai Palaa etusivulle -painiketta.

4.2.5 Potilasohjeen lataaminen

Potilasohjeen lataaminen tapahtuu reseptin allekirjoittamisen jälkeen ja ohje on ladattavissa pari päivää.

Painaessasi Lataa-painiketta aukaisee sovellus PDF-tiedoston potilasohjeesta selaimeesi uuteen ikkunaan.

Voit tallentaa tai tulostaa ohjeen sivun oikeassa ylälaidassa olevien painikkeiden avulla.

5 Asiakkaiden reseptit

Tietyn asiakkaan reseptejä pääset tarkastelemaan etusivun ylälaidassa olevaa Asiakkaiden reseptit -painiketta painamalla.

5.1 Reseptien tarkastelu

Valitse ensin vetovalikoista yksikkö ja tämän jälkeen asiakas. Hae asiakkaan reseptit painamalla Tee haku -painiketta.

a) Reseptien lajittelu: Voit lajitella asiakkaan reseptit minkä tahansa sarakkeen mukaan laskevasti tai nousevasti painamalla sarakkeen otsikkoa.

b) Reseptin tila: Näet reseptirivillä Tila-sarakkeessa sinisen symbolin mikä kertoo ettei reseptiä ole vielä haettu apteekista. Keltainen kertoo, että osa reseptistä on toimitettu asiakkaalle ja punainen, että resepti on toimitettu kokonaan.

Ei toimitettu

Toimitettu osittain

Toimitettu kokonaan

c) Reseptin tiedot: Voit tarkastella reseptin tietoja painalla kunkin rivin lopussa olevaa sinistä info-ikonia. Avautuvan info-ikkunan kautta reseptiä voi muokata tai reseptin voi kokonaan mitätöidä.

5.2 Reseptien uusiminen

Reseptien uusiminen tapahtuu valitsemalla reseptilistasta halutut reseptit ja painamalla alalaidassa olevaa Uusi reseptit -painiketta.

Tämän jälkeen sinun tulee käydä jokainen resepti läpi ja hyväksyä resepti painamalla Tallenna ja jatka -painiketta.

Lopuksi ennen reseptien allekirjoittamista sovellus näyttää yhteenvedon allekirjoitettavista resepteistä. Paina Allekirjoita-painiketta hyväksyäksesi reseptit.

Allekirjoita jokainen resepti erikseen allekirjoitustunnusluvullasi (Pin2).

Lopuksi näet yhteenvedon ja voit halutessasi tulostaa potilasohjeet.