HILMO-siirtotiedoston tekeminen ja sen toimittaminen THL:lle vuosittain.

1. Aloita siirtotiedoston tekeminen valitse hoitoilmoituksen tyyppi ja vuosi

a) Valitse vetovalikosta vuosi, jolta haluat tehdä siirtotiedoston.

b) Valitse vetovalikosta HILMO-siirtotiedoston tyyppi.

Tämän jälkeen siirtotiedoston tekeminen jakautuu kahteen osioon näytölläsi. Vasemmalta puolen löydät osion otsikolla Valittavissa olevat asiakkaat ja oikealta HILMO-siirtoon valitut asiakkaat. Lyhyesti: Valittavissa olevat asiakkaat -osiosta valitaan asiakkaat, jotka siirretään oikeanpuoleiseen osioon eli halutaan HILMO-siirtotiedostoon.

2. Valittavissa olevat asiakkaat

a) Valitse yksikkö (tai vaihtoehtoisesti kaikki yksiköt) josta haluat valita asiakkaat siirtotiedostoon.

b) Yksikön valinnan jälkeen yksikön asiakkaat näkyvät taulukkona ja jokaisen rivin perässä lukee valkoisella montako hoitojaksoa kullakin asiakkaalla on. Jos hoitojaksoja ei ole merkitty, näkyy se punaisella (tässä välissä puuttuvista hoitojaksoista ei tarvitse vielä välittää).

3. Valitse haluamasi asiakkaat

a) Voit valita siirtotiedostolle haluamasi asiakkaat joko yksitellen klikkaamalla ruutua asiakaslistalla jokaisen asiakasrivin edessä tai valita kaikki asiakkaat Valitse kaikki -painikkeella.

b) Valitut asiakkaat siirretään HILMO-siirtotiedostolle tuleviin asiakkaisiin painamalla Lisää valitut -painiketta.

4. HILMO-siirtoon valitut asiakkaat

a) Painettuasi Lisää valitut -painiketta, valitut asiakkaat siirtyvät listaksi oikeanpuoleiseen osioon.

b) Jos hoitojaksoja ei ole merkitty näkyy se asiakasrivillä punaisena. Asiakkaalle voidaan luoda puuttuva hoitojakso kahdella tavalla, joko aiempien hoitojaksojen perusteella tai esivalittujen oletusarvojen pohjalta. Valinta voidaan tehdä tässä osiossa raksimalla se valinta jolla haluaa luoda hoitojakson.

c) Jos valintana on luoda hoitojakso oletusarvojen pohjalta niin käytössä olevia oletusarvoja voi tarkastella tai muuttaa Uusien hoitojaksojen oletusarvot -välilehdellä. Voit siirtyä välilehdelle huoletta myös tässä vaiheessa ja palata sitten takaisin jatkamaan siirtotiedoston luontia siitä mihin jäit.

d) Kun olet tehnyt valinnat siitä miten puuttuvat hoitojaksot luodaan, paina Luo puuttuvat hoitojaksot -painiketta. Paina avautuvassa dialogissa kyllä hyväksyäksesi hoitojaksojen luonnin.

5. Tarkista ja jatka.

Siirry tarkistamaan ja muokkaamaan puuttuvia tietoja painamalla Tarkista ja jatka -painiketta.

6. Virheet-välilehti

a) Sarakkeeseen HILMO-kenttä on merkitty missä kentässä asiakkaalla on virhe tai puuttuva tieto. Sarakkeita voit leventää hiirellä vetämällä.

b) Sarake Virheen tyyppi kertoo mikä virhe kyseisen rivin HILMO-kentässä on.

c) Asiakkailla voi olla tiedoissaan useampi virheellinen kenttä. Ne näkyvät jokainen erillisenä rivinä, mutta voit korjata kaikki virheet samalla kertaa tuplaklikkaamalla mitä tahansa asiakkaan virheriveistä.

7. Muokkaa hoitojaksoja.

Pääset muokkaamaan hoitojaksoja tuplaklikkaamalla asiakkaan riviä, jolloin asiakkaan hoitojaksojen muokkaus avautuu uuteen ikkunaan.

a) Aukaise haluttu hoitojakso painamalla Kaikki-painiketta.

b) Muokkaa kaikki haluamasi kohdat ja sulje ikkuna joko ylälaidan raksista tai Sulje-painikkeesta.

c) Päivitä-painikkeella päivität siirtotiedostoon tekemäsi muutokset ja korjaukset asiakkaiden hoitojaksoon. Voit painaa päivitystä jokaisen asiakkaan jälkeen tai kun olet korjannut kaikki.

d) Kun korjaukset ovat valmiita niin paina Muodosta siirtotiedosto -painiketta.

8. Lähetetyt siirtotiedostot -välilehti

a) Näet tässä kohdassa automaattisesti uusimman tekemäsi siirtotiedoston tai voit vaihtoehtoisesti valita jonkin vanhemmista.

b) Siirtotiedoston luontiaika.

c) Siirtotiedostossa olevat yksiköt.

d) Tiedoston nimi on luotu automaattisesti, mutta voit tarvittaessa muokata sitä tässä kohdassa.

e) Painamalla Tallenna siirtotiedosto -painiketta voit tallentaa HILMO-siirtotiedoston omalle koneellesi haluamaasi paikkaan. Tallennus avautuu uuteen ikkunaan.

9. Valitse siirtotiedoston sijainti

a) Puuvalikossa näet kaikki tietokoneesi kansiot ja valita sijainnin jonne haluat HILMO-siirtotiedoston tallentaa.

b) Näet tässä tiedoston nimen ja tarvittaessa muokata sitä.

c) Tallenna siirtotiedosto koneellesi painamalla Tallenna-painiketta.

10. Avaa verkkosivu

Painamalla Avaa verkkosivu -painiketta DomaCare avaa nettiselaimeesi THL:n sivun jonne kirjautumalla voit ladata tekemäsi siirtotiedoston.

Kirjaudu THL:n HILMO-sivulle kirjoittamalla käyttäjätunnus kohtaan oman yksikkösi paltu (palveluntuottaja) -koodi ja salasanaksi thl.

Kirjautumisen jälkeen siirryt sivulle jossa kysytään muutamia tietoja ja pyydetään liittämään aiemmin tekemäsi tiedosto sivulle.

Täytä pyydetyt tiedot. Asiakaslaskennan ilmoitusten määrä, Päättyneiden hoitojaksojen määrä sekä Kotihoidonlaskennan ilmoitusten määrä löytyvät DomaCaresta Lähetetyt siirtotiedostot -välilehdeltä. Tässä esimerkissä ei tehty ollenkaan kotihoidon ilmoitusta niin siihen liittyvät tiedot eivät näy esimerkkikuvissa.

Ohjelman tietoihin kirjaa seuraavat tiedot: Käytetty ohjelma: DomaCare, Tiedostojen lukumäärä: 1 (tai jos palautat samalla lomakkeella useamman tiedoston niin sitten niiden määrä), Ohjelman toimittaja: Invian Oy.

Valitse toimitettava aineisto -kohdasta lisäät omalle koneellesi aiemmin lataamasi tiedoston. Lopuksi paina Lähetä-painiketta.