SISÄLTÖ

Maksusääntöjen avulla asiakkaan laskuille voidaan asettaa oletuksista poikkeavia maksajia, palveluseteleitä tai ositussääntöjä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sopimustuotteet voidaan laskuttaa kunnan sijaan asiakkaalta itseltään tai ohjata jollekin kolmannelle osapuolelle tai mahdollisesti osittaa useammalle erille maksajalle. Sama voidaan tehdä myös yksikkötuotteille.

Pääset muokkaamaan maksusääntöjä Asiakkaat-välilehdellä haluamasi asiakkaan tiedoissa painamalla oikeassa ylälaidassa olevaa niin sanottua euromerkkiä.

1. MAKSAJAN TIETOJEN AVAAMINEN

a) Avaa haluamasi asiakkaan tiedot Asiakkaat-välilehdellä. Paina niin sanottua euromerkkiä sivun oikeassa ylälaidassa.

b) Uuteen ikkunaan avautuu Asiakkaan laskutustiedot. Maksusääntöjä pääset muokkaamaan Maksajan tiedot -kohdasta painamalla sen vieressä olevaa painiketta.

2. MAKSUSÄÄNNÖN LUOMINEN

Maksusääntöjä voidaan tällä hetkellä luoda kahdella eri tavalla; osittamalla eri maksajille ja asettamalla päivämäärärajatun palvelusetelin.

Ohjeet PSOP-ominaisuuden käyttämiseen löydät täältä »

2.1 LASKUTETTAVIEN PALVELUIDEN OSITUS HALUTULLE MAKSAJALLE

Tätä käytetään suurimmassa osassa tapauksia, myös kotihoidon ja asumispalvelupuolen palveluseteleissä jos niissä ei ole päivämäärärajauksia.

Valitse listasta Laskutettavien palveluiden ositus halutulle maksajalle ja paina Seuraava-painiketta siirtyäksesi luomaan osituksen.

Palvelumaksun ohjaaminen halutulle maksajalle -ikkunan jakautuu useampaan osaan.

a) Palvelut ja tuotteet jotka on oletuksena määritetty asiakkaan itsensä maksamaksi.

b) Palvelut ja tuotteet jotka on oletuksena määritetty sopimusmaksajan eli yleensä kunnan maksamaksi.

c) Aiemmin luotuja maksusääntöjä.

d) Painamalla vihreällä plus-merkillä varustettua Uusi ositus -painiketta voit luoda uuden maksusäännön jolla ositat joko osan tietystä tuotteesta / tuotteista tai kokonaan jollekin toisella maksajalle.

Luomme tässä esimerkissä maksusäännön jossa palvelutalossa asuvan Teppo Hietamäen pojalle ositetaan osa kuukausivuokrasta.

Painettuasi Uusi ositus -painiketta ohjelma luo uuden osituksen.

a) Anna ositukselle kuvaava nimi. Tässä tapauksessa käytämme nimeä Vuokran ositus.

b) Lisätään ositukseen muitakin maksajia kuin asiakas Teppo Hietamäki painamalla Lisää-painiketta. Jos muita maksajia ei lisätä niin oletuksena asiakas maksaa itse 100 prosenttia ositukseen lisätystä tuotteesta.

Painettuasi Lisää-painiketta avautuu uusi ikkuna.

a) Voit nyt lisätä uuden maksajan kahdella tavalla. Joko valitsemalla painikkeen takaa (kuvassa merkitty a:lla) järjestelmään aiemmin tallennetun maksajan (toinen asiakas, kunta, yms.) tai täyttää tähän ikkunaan tarvittavat kentät uudelle asiakkaalle. Teemme tässä esimerkissä uuden maksajan täyttämällä Teppo Hietamäen pojan Matin tiedot kenttiin.

b) Ikkunan alalaidassa voit määritellä sen miten ositus tapahtuu. Jos haluat maksun siirtyvän kokonaisuudessaan jonkun toisen maksettavaksi niin valitse Määrä-kohtaan 100 prosenttia. Voit asettaa osituksen halutessasi prosentteina, laskun loppusummasta euromääräisenä tai euromääräisenä per laskutettu tuote (tätä käytetään yleensä palveluseteleiden tapauksessa). Palveluseteleissä määritetään hinta käyttäen €/kerta, mikä tarkoittaa esim. 20€/tunti tai vaikkapa 100€/vuorokausi. Mikäli palveluseteli on kuukausikohtainen, käytetään pelkkää € kohtaa.

a) Loimme osituksen jossa Matti Hietamäki maksaa kuukausittaisesta vuokrasta ensimmäiset 300 euroa ja tämän yli menevä osuus laskusta laskutetaan asiakkaalta itseltään. Taulukon määräkohdassa siis Lisää-napin yläpuolella olevat ovat muita maksajia joille on asetettu joko euromääräinen tai prosenttinen osuus laskusta ja heitä laskutetaan aina ensin. Tämän jälkeen jos laskusta jää jotain vielä maksettavaksi niin tästä lopusta menee 100 prosenttia asiakkaan itsensä maksettavaksi. Jos mitään ei jää yli laskusta niin asiakkaalta ei tietenkään laskuteta mitään.

b) Ostoskori-painikkeella pääset vaihtamaan näkymään jossa voit lisätä tähän maksusääntöön tuotteita. Koska teemme vuokran ositusta niin haluamme siirtää vuokran tähän sääntöön.

Tuotteita voit siirtää tekemääsi maksusääntöön Oletus (itse)-, Oletus (sopimus) -kentistä sekä muista maksusäännöistä ottamalla haluamasi tuotteen nimestä kiinni ja vetämällä sen hiirellä luomasi maksusäännön päälle. Samalla tavalla voit siirtää luomastasi maksusäännöstä tuotteita takaisin esimerkiksi Oletus (itse) -kenttään.

Voit tehdä tuotteen siirron myös klikkaamalla haluamaasi tuotetta hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla avautuvasta valikosta maksusäännön jonne haluat tuotteen siirtää.

Luomassasi maksusäännössä näet nyt tuotteen jonka olet sinne siirtänyt. Pääset tarvittaessa muokkaamaan maksajia kun painat säännön oikeassa yläkulmassa olevaa hahmo-painiketta. Kun haluat hyväksyä tekemäsi uuden maksusäännön paina Valmis-painiketta ikkunan oikeasta alakulmasta.

Jokaisen maksusäännön alla on punaisella raksilla varustettu Poista-näppäin. Tätä painamalla saat poistettua kokonaan kyseisen maksusäännön.

2.2 PALVELUSETELIEN ASETTAMINEN

Voit asettaa PSOP-palveluseteleitä asiakkaille. DomaCaren PSOP-integraation avulla lähetät PSOP-palvelusetelit automaattisesti PSOP-palveluun laskutuksen yhteydessä.

Katso tarkemmat ohjeet täältä » PSOP

PALSE ohjeet tulossa

Tai Palse.fi

2.3 PALVELUSETELI PÄIVÄMÄÄRÄRAJAUKSELLA

Tätä käytetään lähinnä jos ei ole rajapintaa käytössä.

Palveluseteleille voidaan luoda maksusääntöjä / osituksia normaalisti samalla tavalla kuin yllä tehtiin vuokran ositus, mutta jos palvelusetelille haluataan asettaa voimassaoloaika eli alku- ja loppupäivämäärä niin ne tulee tehdä valitsemalla Maksajan tiedot -napin painamisen jälkeen Palveluseteli päivämäärärajauksella -täppä ja Seuraava-painikkeella eteenpäin.

Palveluseteli päivämäärärajauksella avaa näkymän, jossa on listattu asiakkaalla olevat palveluseteli maksusäännöt. Jos lista on tyhjä niin maksusääntöjä ei ole. Luo uusi maksusääntö painamalla ikkunan vasemmasta alalaidasta Lisää palveluseteli -painiketta.

Avautuu uusi ikkunan johon voit määritellä maksusäännön nimen, voimassaolopäivämäärät, yhden palvelusetelin arvon ja käytössä olevien palvelusetelien määrän.

Painamalla Hahmo-painiketta Valitse maksaja -kohdassa pääset valitsemaan maksajan. Uuteen ikkunaan avautuu lista valittavissa olevista maksajista, raksi haluamasi maksaja ja paina OK-painiketta.

Painamalla Ostoskori-painiketta Tuotteet-kohdassa pääset valitsemaan tuotteen / tuotteet joihin palveluseteleitä käytetään. Uuteen ikkunaan avautuu lista valittavissa olevista tuotteista, raksi haluamasi tuotteet ja paina OK-painiketta.

Tekemäsi palveluseteleihin liittyvä maksusääntö näkyy nyt listalla. Pääset muokkaamaan maksusäännön tietoja painamalla haluttua kohtaa maksusäännössä. Kun olet valmis paina Valmis-painiketta.