Voit hakea asiakkaiden/potilaiden lääkemääräyksiä painamalla minne tahansa vaalean sinistä Etsi asiakas -palkkia avataksesi hakutoiminnon. Hakutoiminto avautuu ponnahdusikkunana aloitusnäkymän päälle. Voit hakea potilaita kirjoittamalla potilaan nimen hakukenttään (ohjelma hakee kirjoitettaessa reaaliajassa sopivia vaihtoehtoja ja esittää ne hakukentän alapuolella) tai voit etsiä potilaan listalta painamalla hakukentän oikeassa laidassa olevaa nuolta.

HUOM. Kuvassa näkyvä Lisää asiakas -painike on näkyvillä vain ylläpito-oikeudet omaavilla työntekijöillä eli todennäköisesti tämä painike puuttuu sinun käyttöliittymästäsi.

eReseptit haetaan aina ajantasaisesti Kelan ylläpitämästä reseptikeskuksesta eikä niitä säilytetä DomaCare Medissä. Asiakkaan/potilaan eReseptejä voi alla kuvatulla tavalla hakea niin sairaanhoitaja kuin lääkärikin.

1. LÄÄKEMÄÄRÄYSHAKU

Valittuasi haluamasi asiakkaan lääkemääräyshaku aukeaa omaan ikkunaan aloitusnäkymän päälle. Voit hakea lääkemääräyksiä useammalla hakuehdolla tai käyttää vain päivämäärävalitsinta. Kun olet asettanut haluamasi hakuehdot paina Hae-painiketta. Tässä esimerkissä asetimme hakuehdoiksi vain päivämäärävälin.

Tässä näkymässä voit halutessasi kirjoittaa myös uuden reseptin asiakkaalle painamalla oikeassa ylänurkassa olevaa Lisää resepti -painiketta. Tämä aukaisee samanlaisen näkymän kuin Kirjoita uusi resepti -kohdassa. Lisää ohjeita reseptin kirjoittamiseen löydät täältä.

Päästäksesi jatkamaan tietojen hakua tulee sinun ensin asettaa ohjelman sitä kysyessä suostumustyyppi ja kyselyn syy. Tämän jälkeen paina OK-painiketta.

2. LÄÄKEMÄÄRÄYSLISTA

Hakuikkuna laajenee asiakkaan lääkemääräyslistaksi.

Lääkemääräyslista sisältää seuraavat toiminnot:

a) Listan tuotteet järjestetään automaattisesti päivämäärän mukaan, jolloin ylimpänä on viimeksi määrätty resepti ja alimpana vanhin.

HUOM. Voit järjestellä lääkemääräyslistan minkä tahansa sarakkeen mukaan klikkaamalla haluamasi sarakkeen otsikkopalkkia.

b) Lääkemääräykseen liittyvät symbolit.

HUOM. Voit viedä hiiren minkä tahansa symbolin päälle tarkastellaksesi symboliin liittyviä tietoja. Tiedot aukeavat vihreään vihjelaatikkoon kursorin viereen.

1) Punainen kärry: Lääkettä ei ole toimitettu asiakkaalle.

2) Keltainen kärry: Lääke on toimitettu osittain asiakkaalle.

3) Vihreä hyväksytty merkki: Lääke on toimitettu kokonaan asiakkaalle.

4) Sininen kynä: Reseptiä on muokattu sen lisäämisen jälkeen.

5) Punainen kolmio: Reseptissä oleva lääke on kolmiolääke.

c) Lääkkeen nimi ja yleiset tiedot lääkkeestä.

d) Lääkkeen valmistajan nimi.

e) Lääkkeen määränneen lääkärin nimi ja muut tiedot.

f) Kaikki lääkemääräuyshaun toiminnot näkyvät listan yläpuolella ja voit tehdä halutessasi kokonaan uuden haun tai kirjoittaa uuden reseptin.

g) Voit tyhjentää haun painamalla Tyhjennä hakuehdot -painiketta.

h) Voit tulostaa painikkeen alla näkyvän lääkelistan joko paperille tai pdf:nä. Tulostettavia listavaihtoehtoja on kaksi: tavallinen lääkeyhteenveto tai ulkomaan matkaa varten annettava jäljennös.

3. LÄÄKEMÄÄRÄYKSEN TARKASTELU

Pääset tarkastelemaan reseptiä klikkaamalla haluamasi reseptin riviä jolloin rivi maalautuu vihreäksi ja resepti aukeaa uuteen ikkunaan.

Lääkemääräys aukeaa lähes samanlaiseen näkymään kuin uutta reseptiä lisätessä.

a) Lääkkeeseen ja sen toimitukseen liittyvät symbolit näkyvät ylälaidassa. Voit tässäkin näkymässä viedä hiiren symboleiden päälle nähdäksesi niihin liittyviä lisätietoja.

b) Jos reseptiin on tehty muutoksia voit tarkastella niitä painamalla Hae muutoshistoria -painiketta. Muutoshistoriasta lisää täällä.

c) Lisätietoja tapaamisesta saat viemällä tapaamiskohdassa hiiren sinisen kysymysmerkin päälle.

Ikkunan alalaidassa oleva painikerivi voi olla seuraavanlainen:

a) Kun reseptin lääkkeet ovat toimitettu kokonaisuudessaan asiakkaalle.

b) Kun reseptio on toimittamatta tai vain osittain toimitettu.

1) Sulje resepti: Suljet reseptin tekemättä muutoksia, voit sulkea reseptin myös ikkunan oikeassa ylänurkassa olevan raksin kautta.

2) Korjaa reseptiä: Jos haluat tehdä reseptiin muutoksia tulee sinun painaa ensin korjaa reseptiä painiketta. Lisätietoja täällä.

3) Uusi resepti: Voit uusia reseptin, tai lähettää lääkärille uusimispyynnön, painamalla Uusi resepti -painiketta. Lisää täällä.

4) Mitätöi resepti: Halutessasi perua reseptin kokonana paina Mitätöi resepti -painiketta. Lisää täällä.

5) Tulosta potilasohje: Voit tulostaa potilasohjeen 12 tunnin sisällä lääkemääräyksen lähetyksestä.

3.1 MUUTOSHISTORIA

Pääset tarkastelemaan muutoshistoriaa avaamalla haluamasi lääkemääräyksen ja painamalla ikkunan ylälaidassa olevaa Hae muutoshistoria -painiketta.

Muutoshistoria tulee näkymään sinisinä kynä -symboleina niiden kenttien otsikon viereen joihin on tehty muutoksia.

a) Hae muutoshistoria -painike muuttuu painikkeeksi jossa on listattuna eri versiot. Painamalla painiketta näet listan milloin muutoksia on tehty, kuka on tehnyt ja miksi muutos on tehty.

b) Voit tarkastella yksittäisten kenttien muutoksia viemällä hiiren halutun kentän otsikon vieressä olevan sinisen kynän päälle. Versiohistoria aukeaa vihreänä vihjelaatikkona kursorin viereen.

3.2 RESEPTIN MITÄTÖINTI

Voit tarvittaessa mitätöidä reseptin, kun sitä ei vielä ole toimitettu kokonaan eli reseptissä näkyy punainen tai keltainen kärry -symboli. Resepti mitätöidään aukaisemalla tällainen resepti ja painamalla avautuneen ikkunan alalaidasta Mitätöi resepti -painiketta.

Ohjelma kysyy uudessa dialogi-ikkunassa muun muassa mitätöinnin syytä. Pakolliset kentät näkyvät punaisena ja otsikoiden vieressä on punainen huutomerkki. Kun olet täyttänyt kaikki kentät paina Mitätöi resepti -painiketta. Ohjelma pyytää tämän jälkeen sinua varmentamaan mitätöinti VRK-kortilla.

3.3 RESEPTIN KORJAUS

Tehdäksesi muutoksia olemassa olevaan reseptiin tulee sinun ensin painaa lääkemääräysikkunan alalaidassa olevaa Korjaa reseptiä -painiketta. Tämän jälkeen ohjelma pyytää sinua määrittämään syy tehtäville korjauksille, tämän jälkeen pääset tekemään tarvittavat korjaukset reseptiin. Muista painaa lopuksi sivun alalaidasta Hyväksy korjaukset -painiketta. Tämän jälkeen hyväksyntä varmennetaan VRK-kortilla.

3.4 RESEPTIN UUSIMINEN

3.4.1 Lääkemääräysikkunassa

Voit uusia reseptin painamalla lääkemääräys-ikkunan alalaidassa olevaa Uusi resepti -painiketta, joka avaa uuden ikkunan jossa pyydetään suostumustyypin kirjaamista.

Tämän ikkunan alalaidassa oleva painike antaa sinun tehdä joko reseptin uusinnan, jos sinulla on siihen oikeudet, tai voit tehdä uusintapyynnön lääkärille reseptistä.

Painettuasi Uusi resepti -valintaa ohjelma siirtää sinut takaisin avonaiseen lääkemääräykseen. Voit muokata tarvittaessa tietoja. Lopuksi paina ikkunan alalaidassa olevaa Hyväksy ja lähetä resepti -painiketta. Ohjelma pyytää sinua varmentamaan lähetyksen VRK-kortilla.

3.4.2 Aloitussivulla

Tee sisäinen uusimispyyntö -painiketta painettaessa uusintapyynnöt näkyvät asianomaisella lääkärillä aloitusnäkymän ylälaidassa, jota kautta hän pääsee niitä myös uusimaan.

Uusiaksesi reseptin klikkaa haluttua reseptiä, jolloin aukeaa uusi ikkuna jossa kysytään suostumusta sekä kyselyn syytä. Täytä kohdat ja paina OK-painiketta jatkaaksesi.

Aukeaa uusi ikkuna jossa voit tarkastella aiempaa reseptiä sekä uusimispyynnön syytä. Tässä vaiheessa voit hyväksyä tai hylätä pyynnön.

Uusimispyynnön hyväksyminen aukaisee vanhan reseptin uutena lääkemääräyksenä, joka sinun tulee hyväksyä ja lähettää eteenpäin ikkunan alalaidan painikkeen avulla. Tämän jälkeen ohjelma pyytää sinua varmistamaan hyväksynnän VRK-kortilla.